nedjelja, 5. svibnja 2013.

Monoï de Tahiti

Zamislite da se nalazite negdje na južnom Pacifiku. Dok bezbrižno ležite na plaži, obavija vas miris oceana, kokosa, pijeska i cvjetova Tiare. Upravo tako miriše Monoï de Tahiti, sveto polinezijsko ulje.
Monoi Massage
Riječ Monoï na tahićanskom znači mirisno ulje i jedan je od njihovih najpoznatijih proizvoda. Europljani se s njim prvi put susreću oko 1769. godine kada je kapetan James Cook posjetio Polineziju te spominje uporabu Monoï ulja među lokalnim stanovništvom. Čudno, ali navodno se kapetanu nije svidio miris cvjetova Tiare i ulja.


Ulje Monoï stoljećima prati Polinežane od rođenja do smrti, kroz sve faze života. Trudnice mažu trbuh uljem Monoï protiv strija. Bebe već od rođenja masiraju tim uljem, koje hrani i štiti kožu i pomaže pri zacjeljivanju pupka. Monoï ulje smatra se i afrodizijakom. Upotrebljava se i zimi za bolju cirkulaciju kako bi se zagrijali udovi. Koristi se za smanjenje mišićnih bolova. Žene i muškarci koriste ulje Monoï za njegu kose i vlasišta.
Tiare
Sam proces dobivanja ulja ostao je skoro pa isti preko 2000 godina. U zoru se beru pupoljci cvjetova gardenije (Gardenia tahitensis) te se potapaju u spremnike sa kokosovim uljem (Cocos Nuncifera) unutar 24 sata od branja te tako potopljeni stoje 10-ak dana. Ulju Monoï de Tahiti dodijeljen je prvi certifikat za kozmetiku Appelation d'Origine 1992. godine kojim se garantira autentičnost sastojaka te da su u kokosovo ulje dodani cvjetovi biljke Gardenije (Gardenia tahitensis) i to u omjeru od minimalno 10 cvjetova na litru ulja. Ovim se certifikatom također bori i protiv jeftinih imitacija.
Monoi Origin
Pravo Monoï ulje se nalazi u krutom stanju, a na temperaturi od 20 °C poprima uljnu teksturu. Kada ga koristim zimi, stavim ga par trenutaka pod mlaz vruće vode i ulje je spremno za korištenje.

Kako koristiti Monoï de Tahiti ulje?

1. Za njegu tijela - iako je idealno za sve tipove kože, posebno se preporučuje za suhu ili vrlo suhu kožu. Nakon tuširanja, dok je koža još vlažna, ulje se umasira u kožu, a rezultat je meka i njegovana koža. Mene je spasilo prošlo ljeto. Može se koristiti i kao mirisni dodatak kupki za relaksaciju. Dovoljno je par kapi. Topla kupka će pospješiti djelovanje ulja. Može se koristiti i kod izlaganja suncu (iako vam to ne savjetujem zbog nedostatka SPF-a) za pospješivanje tamnjenja ili kao umirujuća njega nakon sunčanja, što je moj osobni favorit.

2. Za njegu lica - također preporuke idu suhoj, kao i zreloj koži. Brzo se upija, a kožu čini mlađom. Osobno ga nisam koristila na licu jer je moja koža mješovita, ali vjerujem da je odlično. Super je i za okoloočnu njegu.

3. Za njegu kose - nanosi se po cijeloj dužini kose, ostavi da djeluje nekih 30-ak minuta, a zatim ispere šamponom. Ja sam ga prošle godine koristila i prije odlaska na kupanje, kako bi kosa bila zaštićena od vjetra, sunca i morske soli. Kosa je mekana i sjajna, a sprječava se i isušivanje. Pogledajte samo kosu Tahićanki i sve će vam biti jasno ;-)
Monoi Coconut
Današnje tržište je puno proizvoda sa Monoï oznakom, no samo neka od njih su autentična. U idućim člancima o ovom ulju predstavit ću vam ona koja ja imam. Neka su prava, druga sadrže samo 50% ili manje ulja. 

I na kraju moj zaključak - s obzirom da se Monoï de Tahiti ulje koristi već preko 2000 godina, mora da je odlično :-D

Sve slike su preuzete s interneta


9 komentara :

  1. A sada brzo u Yves Rocher po Monoi de Tahiti liniju i nećeš požaliti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :-D Već sam nabavila suho ulje u spreju, dobila na poklon do momka.

      Izbriši
    2. Treba ti i gel za tuširanje, i ulje sa zlatnim česticama i parfem...

      Izbriši
    3. Gel za tuširanje i parfem trenutno nemaju u dućanu. :-( Ali će ga dobiti brzo, bar sam dobila takvu informaciju, na wish listi su. A ulje sa zlatnim šljokicama je bilo jedno jedino u dućanu, a kako sam htjela iznenaditi priju za rođendan, uzela sam ga njoj. Nadam se da će obnoviti zalihe, ja ga isto želim. Miris je ajme, ajme!!! Prija kaže da joj miriše po nekom zgodnom tipu sa Balija. :-D

      Izbriši
  2. Sreća moja da je YR otvorio u Splitu - hoću cijeli Monoi de Tahiti set, bez zezancije. Sve što ima veze s egzotikom, ja sam kupljena :D
    Ova tvoja prva rečenica mi baš budi nostalgiju, nadam se da ću barem jednom u životu skupiti tolike novce da odem na Tahiti ili neko drugo egzotično mjesto s pješćanim plažama i tirkiznim morem :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joooj, da znaš koliko zamišljam takvo jedno putovanje. :-)
      Moraš nabaviti nešto iz YR Monoi linije, oduševit će te miris. I meni je jako drago što su napokon otvorili u ST-u, sada mogu sve pomirisati uživo. A dućan je baš sladak. i prodavačice su jako ljubazne. :-)

      Izbriši
  3. Super članak :)
    Jedva čekam detaljnije dojmove o YR ulju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tnx :-)
      Nisam još stigla isprobati YR ulje kako treba, ali ću se potruditi da to bude što prije.

      Izbriši

© Cosmetic essence , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena